Študenti sa opäť môžu uchádzať o štipendium za štúdium na vysokej škole

26. 4. 2024 | Štúdium na vysokej škole

štipendium za štúdium na slovenskej vysokej školeTento nápad nie je v slovenskom školstve novinkou. Slovenské vysoké školstvo dlhodobo bojuje s odlivom mozgov do zahraničia. Aj v tej súvislosti prišlo v roku 2022 Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR s myšlienkou finančnej motivácie študentov, ktorí sa rozhodnú zostať študovať na Slovensku.

V tom čase ponúkalo štipendium 9 000 €, dnes môžu absolventi získať celkom až 16 500 €, ale má to háčik. „Sumou 16 500 eur podporíme v akademickom roku 2024/2025 študentky a študentov študijných programov, ktoré sú naviazané na dlhodobo nedostatkové povolania, akými sú učitelia, ošetrovatelia, lekári, ale takisto zamestnanci v oblasti jadrovej energetiky,“ uviedol minister školstva Tomáš Drucker. Tentokrát by mala finančná odmena fungovať nie len ako motivácia zostať na Slovensku, ale aj ako nasmerovanie študentov k chýbajúcim povolaniam.

Študenti, ktorí štipendium získajú by mali dostávať 300 € mesačne a okrem toho aj jednorázové platby po ukončení jednotlivých ročníkov, ako upresnil štátny tajomník Róbert Zsembra: „Po prvom úspešne absolvovanom ročníku však bude štipendistom po zápise do druhého ročníka vyplatená jednorazová suma 1 000 eur, po druhom úspešne absolvovanom ročníku a zápise do tretieho ročníka 1 500 eur a po úspešnom ukončení tretieho ročníka bude štipendistom vyplatená jednorazová odmena vo výške 5 000 eur.”

A ako si na tom ty? Presvedčila by ťa takáto odmena študovať niektorý z odborov, ktoré boli identifikované ako nedostatkové?


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme

Rozhoduješ sa o štúdiu? Navštív online veľtrh vysokých škôl Vysokeskoly.cz

Rozhoduješ sa o štúdiu? Navštív online veľtrh vysokých škôl Vysokeskoly.cz

Portál VysokéŠkoly.cz, ktorý je materským portálom webovej stránky VysokéŠkoly.sk organizuje unikátny veľtrh, ktorý ti pomôže vybrať si vysokú školu z pohodlia domova. Láka ťa štúdium v Českej republike? Chceš sa dozvedieť o možnostiach štúdia pre Slovákov? Online veľtrh vysokých škôl ti poskytne prehľad a výber z desiatok českých vysokých škôl. Veľtrh prebehne už tento mesiac, …

Ako je to s titulmi a stupňami štúdia?

Ako je to s titulmi a stupňami štúdia?

Vysokoškolské systémy fungujú po celom svete inak. Keď sa budete rozprávať napríklad so spolužiakmi z druhého konca sveta, dozviete sa, že niektorí vlastne končia vysokú školu ešte pred dvadsiatkou alebo že vyššie stupne štúdia nie sú tak populárne ako u nás Mgr. či Ing. a rôzne ďalšie odlišnosti. Častokrát však máme neporiadok aj v tom, …