Univerzita J. Selyeho a Trenčianska univerzita A. Dubčeka majú staronových rektorov

27. 1. 2021 | Aktuality

Univerzita J. Selyeho v Komárne a Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka majú staronových rektorov Prezidentka Zuzana Čaputová menovala rektorov pre Univerzitu J. Selyeho v Komárne, ktorým sa stal György Juhász a rektora Jozefa Habánika pre Trenčiansku univerzitu Alexandra Dubčeka v Trenčíne. Obaja už na tomto poste pôsobili v predošlom období, no nateraz sa funkcie ujímajú v úplne novom, pandemickom období, ktoré fungovanie vysokých škôl ovplyvňuje vo výraznej miere.

Rektor je významným činiteľom na univerzite, je najvyššie postaveným akademickým hodnostárom a štatutárnym orgánom vysokej školy, riadi ju a je jej oficiálnym zástupcom na verejnosti. Menovaný do funkcie je na štvorročné výkonné obdobie.

Prezidentka si určite neidealizuje fungovanie vysokých škôl, no aj v svojom prejave sa snažila vyzdvihnúť práve pozitívne stránky samotných univerzít. Poukázala na narastajúci počet záujemcov na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka, čo môže byť vďaka akreditovaniu viacerých technických odborov, tak aby spĺňali európske štandardy.

Prezidentka v prejave pri menovaní vyzdvihla jazykovú jedinečnosť Univerzity J. Selyeho v Komárne, keďže je jedinou vysokou školou na Slovensku, kde sa dá štúdium absolvovať v jazyku národnostnej menšiny, čo umožňuje rozvoj a integráciu národnostnej menšiny na juhu Slovenska skrz školstvo. Rovnako však táto jedinečnosť predstavuje pre univerzitu určitú zodpovednosť, kedy sa kladie ešte väčšia požiadavka, aby bolo poskytnuté naozaj kvalitné vzdelanie v jazyku menšiny, a tak sa aj národnostná menšina dokázala cítiť ako plnohodnotná súčasť národa.

Z prezidentského paláca vo všeobecnosti prichádza apel na zlepšovanie a skvalitňovanie ako výučby tak samotného školského systému, poskytnutie kvalitného vzdelania nadnárodných štandardov a vyvrátenie akýchkoľvek pochybností ohľadom akademickej integrity a etiky, ktoré sú tak častým problémom v spoločnosti.

Zdroje: https://www.prezident.sk/article/prezidentka-vymenovala-rektorov-dvoch-vysokych-skol/