Univerzity opäť prechádzajú k online vyučovaniu

9. 11. 2021 | Aktuality

online vyučovanieK tomuto kroku postupne pristupujú viaceré univerzity naprieč Slovenskom, zohľadňujúc zhoršujúcu sa pandemickú situáciu a covid automat.

Mnohí študenti a profesori dúfali v čo najdlhšie zachovanie prezenčného vzdelávania. Naopak, mnohí si priali už od začiatku akademického roku vyučovanie dištančnou formou, čoho dôkazom boli aj študentské petície na viacerých vysokých školách za zrušenie prezenčného vyučovania, najmä zo zdravotných obáv. Nakoniec sa študenti chtiac-nechtiac opäť dopracovali k online vyučovaniu kvôli zhoršenej epidemiologickej situácii a zafarbeniu okresov do bordovej či čiernej farby.

K zmene prezenčnej výučby na tú dištančnú prechádza od tohto týždňa napríklad Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici, Technická univerzita vo Zvolene či Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne. Od minulého týždňa došlo k zrušeniu prezenčnej výučby aj na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre.

V niektorých prípadoch sa univerzity rozhodli o zavedenie dištančnej výučby na dočasné  obdobie, napríklad v podobe troch týždňov, s následným prehodnotením situácie a prípadným návratom k vyučovaniu na pôde školy.

I keď sa väčšinou jedná o plošné opatrenie rektora univerzity, vedenie jednotlivých fakúlt či inštitútov má právo pristúpiť k výnimkám, čo môže zahŕňať aj ponechanie prezenčnej formy vzdelávania na konkrétnej fakulte alebo inštitúte pri dodržaní epidemiologických zásad.

Ďalšie články k téme