Vysoká škola nie je len pre mladých

9. 8. 2022 | Aktuality

Univerzita tretieho vekuNa vysokoškolskej pôde sa nemusíš stretnúť len s tvojimi rovesníkmi a vyučujúcimi, ale môžeš naraziť aj na o niečo starších spolužiakov. Sú to študenti, ktorí sa rozhodli vrátiť sa do vysokoškolského prostredia aj v staršom veku. Tento koncept celoživotného vzdelávania sa nazýva Univerzita tretieho veku a bola založená už v roku 1973 vo francúzskom Toulouse. Dalo by sa o Univerzite tretieho veku hovoriť ako o opaku Detskej univerzite, ktorú rovnako ako UTV ponúka veľa vysokých škôl na Slovensku.

Nejde o rovnaký koncept ako v prípade klasického vysokoškolského štúdia, kde pre získanie titulu je potrebné absolvovať niekoľkoročné štúdium a po jeho úspešnom skončení dostane absolvent titul a diplom. V prípade Univerzity tretieho veku sa uchádzači prihlasujú na vybraný vzdelávací program, ktorý môže trvať 1 a viac rokov. Ide o záujmové vzdelávanie, teda hlavným cieľom je rozšíriť, doplniť či prehĺbiť znalosti z oblasti, o ktorú sa uchádzač zaujíma. Ponuka programov je naozaj široká a každý záujemca si určite vyberie. Či už má záujem o štúdium dejín Slovenska, pamiatok UNESCO, náboženstva, jazykov, psychológie, ale aj IT od úplných základov, možností je naozaj veľa.

Uchádzači nemusia mať absolvované predošlé vysokoškolské vzdelanie, stačí maturitná skúška a minimálny vek. Ten si určuje každá vysoká škola a kým v niektorých prípadoch stačí uchádzačom dovŕšiť vek 45 rokov v iných prípadoch to môže byť 60 rokov.

Na Slovensku tento vzdelávací program ponúka veľa univerzít, preto ani nie je ntuné cestovať dlhé kilometre. Napríklad Žilinská univerzita ponúka programy ako v Žiline, tak v Čadci či Považskej Bystrici. Výnimkou samozrejme nie je ani Univerzita Komenského v Bratislave, Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, Technická univerzita v Košiciach a ďalšie.

Prihlášky sa podávajú na vybranú vysokú školu, rovno s voľbou vzdelávacieho programu. Cena za akademický rok sa pohybuje do 100 EUR mesačne, výnimku môžu tvoriť programy v cudzích jazykoch. Výuka prebieha v intervaloch podľa rozvrhu kažej univerzity a programu. Môže ísť o interval každé dva či štyri týždne a zväčša sa jedná o prednášky. Súčasťou vzdelávacieho programu môžu byť aj tematické exkurzie. To však všetko záleží na vyučujúcom daného programu.

Častým trendom je práve opakované absolvovanie Univerzity tretieho veku, čo znamená, že si uchádzači vyberú vzdelávací program na jeden či dva roky a následne sa prihlásia znova na ďalší program s iným zameraním. Zároveň je samozrejme aj možnosť prihlásiť sa na viac programov súčasne, je len dôležité dať si pozor na správne vyplnenie prihlášky či dokonca podanie jednotlivých prihlášok na každý program samostatne.

Na záver každý úspešný absolvent obdrží certifikát o absolvovaní celoživotného vzdelávania a slávnostný ceremoniál zvykne pripomínať promóciu, ako po klasickom absolvovaní vysokoškolského štúdia.

Preto pokiaľ máš doma rodičov, či starých rodičov, ktorí sa chcú naučiť niečo nové, spoznať nových ľudí, zažiť prostredie plné mladých ľudí, neváhaj a predstav im možnosť, o ktorej možno doteraz vôbec netušili. Aktuálne mnohé vysoké školy prihlášky prijímajú, takže nie je na čo čakať.


podpora@vysokeskoly.cz