Začali maturity. Čo robiť pri odpovedi, keď…

26. 5. 2023 | Rady maturantom

Na Slovensku začali maturityÚstne maturity na Slovensku trvajú od 22. mája do 9. júna. Každá škola má v tomto období stanovené vlastné termíny, ktoré maturantom vždy včas oznamujú. Maturitná skúška a špecificky tá ústna ja pre mnohých žiakov veľmi stresujúcim momentom. Z toho môže plynúť niekoľko situácii, ktoré môžu nastať pri odpovedi. Ako zachovať chladnú hlavu a nenechať sa stresom prevalcovať?

Pri príprave

Dostali ste okno a máte pocit, že si neviete na nič spomenúť. Po vytiahnutí otázok si sadnete za stôl a máte pocit, že odrazu všetko, čo ste sa tvrdo učili je preč. V prvom rade je dôležité sa upokojiť, chvíľku sa zastavte a nadýchnite sa. Ku každému odpovedajúcemu príde skúšajúci sa spýtať, či porozumel zadaniu. Rozhodne vám skúšajúci neporadil odpoveď, ale môže vám prelomiť pomyselný blok a tým znova spustiť tok myšlienok. To ani neznamená, že sa môžete spýtať na odpoveď, ale v rámci tejto krátkej diskusie nad štruktúrou odpovede napríklad vám môže stačiť jedno slovo, ktoré vás nakopne v celej odpovedi.

Druhá situácia je, že máte až príliš myšlienok a na poznámkovom papieri z nich máte nakoniec jeden veľký chaos. Môžu byť zo stresu nečitateľné alebo na seba nemusia vôbec nadväzovať, prípadne môžete mať rôzne po krajoch poznamenané rôzne myšlienky, ktoré dávali zmysel pri písaní, pri takzvanom flowe myšlienok, ale pri spätnom ohliadnutí už neviete k čomu patrili. Dôležité je si uvedomiť, že nie je hodnotné to, čo máte na papieri, ale to, čo komisii odprezentujete ako svoje vedomosti. Preto je dôležité myslieť na to, že nestačí tieto vedomosti položiť na papier, ale dôležité je ich vedieť po sebe aj prečítať. Poznámky by mali slúžiť len ako návod pri samotnom skúšaní, ako podpora v myšlienkach pri ústnej odpovedi. Preto pokiaľ si počas prípravy uvedomíte, že vaše poznámky sú výlevom informácií, ale nie sú vám oporou pre nasledujúcich niekoľko minút, môžete to ešte zachrániť. Nechajte si na záver prípravy pár minút na to, aby ste si v nich vyznačili to najdôležitejšie, označte si ich číslami ako osnovu alebo akýmkoľvek spôsobom, vďaka ktorému v nich budete mať väčší poriadok a budete sa ich môcť držať pri odpovedi. Vďaka dobre spracovaným poznámkam nebude vaša odpoveď chaotická, čo je tiež jedným z dôkazov toho, že látke rozumiete, ale aj pre vás bude celá odpoveď príjemnejšia.

Počas odpovede 

Nočnou morou môžu byť aj otázky skúšajúcich. Tie môžu ľahko vyhodiť z miery. Pred otázkami je dobré mať rešpekt a dôkladne sa nad odpoveďou zamyslieť, ale rozhodne by nemali byť strašiakom celej skúšky. Častokrát sa otázky snažia skúšaného naviezť na ďalšiu myšlienku a rozviť tak jeho odpoveď. V prípade, že ste otázke neporozumeli, nebojte sa slušne opýtať. Pokiaľ je otázka namieste, skúšajúci zvyčajne nemajú problém ju preformulovať.

K maturitnej skúške je dôležité pristupovať s pokorou. Nie je v záujme skúšajúcich vás z nej vyhodiť, ich úlohou je však overiť vaše znalosti. Je pochopiteľné, že budú veci, v ktorých môžete mať rezervy, ale najhoršie je, keď sa študenti tvária, že zjedli všetku múdrosť sveta.

Všetkým maturantom držíme palce! 


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme

Ako sa pripraviť na SCIO testy?

Ako sa pripraviť na SCIO testy?

Čakajú ťa tento rok prijímacie skúšky na vysokú školu? Je ich súčasťou test od spoločnosti SCIO? Pokiaľ si si 2krát odpovedal(a) áno, čítaj ďalej. Testy spoločnosti SCIO využíva desiatky škôl na Slovensku a v Českej republike ako súčasť svojho prijímacieho konania. Pre mnohých žiakov sú ale strašiakom, keďže ich delia od ich vysnívaného miesta na …