Ako na dobrú prezentáciu - časť druhá

7. 6. 2022 | Štúdium na vysokej škole

ako na prezentáciuDobrá prezentácia je čím ďalej tým dôležitejším faktorom, či už ide o menšie prezentácie v škole, v práci alebo aj na medzinárodnej úrovni a napriek tomu na to mnohí zabúdajú. To, ako prezentácia pôsobí na divákov je kľúčovým elementom jej úspechu. Samozrejme tým nechceme zatrcaovať dôležitosť obsahu, ten je ale už vnímaný ako samozrejmosť pri tvorbe akejkoľvek prezentácie. Zároveň obsah tvorí aj základný kameň celého vystúpenia, teda bez neho by nešlo s prezentáciu pracovať tak, ako si popisujeme v tejto sérii článkov.

V minulom článku sme si predstavili niekoľko tipov, ako pracovať so samotným dokumentom. Nech už používaš akýkoľvek program na tvorbu prezentácie, odporúčania z predošlého článku sa ti určite zídu. Dnes sa bližšie pozrieme na to, ako sa na prezentovanie pripraviť ako prezentujúci. Na to čo môžeš urobiť vopred tak, aby si publikum zaujal(a) ešte viac, ale najmä na to, čo tebe môže pomôcť k tomu, aby si sa cítil(a) príjemne počas samotného vystúpenia.

1. Byť pripravený

Každý dobre vieme, ako sa cítime, keď si nie sme niečím na 100 % istí. To platí aj pri prezentácii. Tá je vlastne veľmi podobná ako ústne skúšanie, akurát má oproti nemu niekoľko výhod. No v každom prípade platí rovnica: nie si pripravená/í = je to na tebe vidieť = ty cítiš diskomfort. Tejto situácii sa však dá jednoducho predísť, a to vyskúšaním si prezentácie vopred. Najlepším spôsobom je nasimulovať podmienky, ktoré budeš mať pri prednášaní. Preto keď napríklad budeš prezentovať v stoji, pri tréningu nikdy nezostaň sedieť. Okrem toho, že prídeš na to, aké máš pohyby a ktoré by mohli byť pri prezentácii rušivé, ucítiš rozdiel aj v dýchaní. Nie veľmi obľúbeným, ale zato účinným spôsobom prípravy je vyskúšanie si prezentácie pred obecenstvom. Pokojne stačí, keď je to aj len jedna osoba, no sama/sám pocítiš ten rozdiel a pocit zodpovednosti oproti tomu, keď to skúšaš len pre seba. Zároveň ti tá druhá osoba dá spätnú väzbu alebo ťa upozorní na drobné nedostatky, ktoré si sama/sám nemusíš uvedomovať.

2. Vhodné oblečenie

Nie prekvapivým, ale dôležitým faktorom prezentácie je aj tvoj zovňajšok. Vždy mysli na to, že dojem prezentácie utváraš ešte predtým, než vôbec začneš prezentovať. Preto vhodne zvolené oblečenie vie buď dobre doplniť celý dojem z prezentácie alebo ho na druhú stranu vie úplne zničiť. Samozrejme na bežnú prezentáciu v škole nemusíš vyťahovať zo skrine oblek, ale elegantne zvolený kúsok vyšle signál, že si svoju prípravu nepodcenil(a).

3. Odstránenie stresu

Pocit stresu je bežným prejavom zodpovednosti. Dokonca vhodná forma stresu vie naše výsledky  značne vylepšiť. Zároveň vie stres ale aj negatívne ovplyvniť naše vystúpenie. V prvom bode sme si predstavili, ako vieš mieru stresu znížiť tým, že budeš pripravená/pripravení. Napriek tomu sa ale môže stať, že keď už nastane chvíľa pred prezentáciou, jednoducho stres pocítiš. Preto existuje niekoľko tipov, ako sa s ním vyrovnať. Na každého môže fungovať niečo iné a je dobré vedieť, čo pomáha práve tebe. Máme pre teba ale pár rád, ktoré radia aj odborníci ľuďom, ktorí často prezentujú. Do veľkej miery súvisia s dychom, ktorý sa bežne pri stresovej situácii zrýchľuje. Preto základ každej techniky je vnímanie svojho dychu a sústredenie sa naň. Na rozšírenie kapacity pľúc funguje cvik, pri ktorom rozpažíš ruky najviac, ako sa ti dá a dýchaš čo najhlbšie do pľúc. Ďalším tipom je upchanie si jednej nosnej dierky a dýchanie iba jednou s tým, že vnímaš ako vdychuješ studený a vydychuješ teplý vzduch. Niekoľko opakovaní by malo pôsobiť upokojujúco a zároveň to odvráti tvoju pozornosť od stresujúcej situácie.

4. Uistenie sa, že všetko funguje

Keď už si pred samotnou prezentáciou spravil(a) všetko pre to, aby si nemal(a) stres, jediné, čo ťa môže znova veľmi vystresovať je to, že niečo nebude fungovať. Najčastejšie je to technika. Najhoršie je, keď chceš spustiť prezentáciu, ale ona jednoducho nie a nie ísť. Táto situácia ťa môže tak veľmi rozhodiť, že aj najlepšie pripravená prezentácia nenaplní svoj potenciál. Preto je vždy dobré, sa chvíľu pred prezentáciou zoznámiť so všetkou technikou, ktorú budeš využívať. Pokiaľ potrebuješ premietnuť prezentáciu z počítača cez dataprojektor na plátno, skontroluj si, či ide prezentácia spustiť, či je dataprojektor spojený s počítačom a či premietaš to, čo chceš. Zároveň pokiaľ potrebuješ pustiť video, uisti sa, že ho nie je len vidieť, ale aj počuť.

Keď budeš takto pred prezentáciou pripravená/pripravený, je už len málo vecí, ktoré ťa môžu prekvapiť a rozhodiť. Vďaka tomu sa potom môžeš sústrediť už priamo na tvoj výkon pred obecenstvom.

 

 

 

 

 


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme