Ako vyzerajú prijímacie skúšky na vysoké školy

20. 3. 2022 | Štúdium na vysokej škole

prijímacie skúšky na vysoké školy Po úspešnom podaní prihlášky na vysokú školu ťa vo väčšine prípadov čakajú ešte prijímačky. Prijímacie konanie môže mať niekoľko podôb a okrem toho má častokrát každá univerzita iné  podmienky. Čo všetko ťa čaká v rámci celého prijímačkového procesu sa dozvieš na našich stránkach vysokeskoly.sk alebo priamo na stránkach vysokej školy, na ktorú sa hlásiš. V tomto článku sa dozvieš, ako prijímacie skúšky vyzerajú a na čo treba myslieť už teraz.

Vlastné testy či pohovory

Mnohé vysoké školy si prijímacie skúšky pre svojich uchádzačov pripravujú sami. Či už ide o testy vedomostí alebo ústne pohovory. Spôsobov, ako sa na ne pripraviť, je veľa. Niektoré školy majú na svojich stránkach uvedené okruhy tém a úroveň znalostí, ktorú požadujú. Iné majú zverejnené ukážkové testy z minulých rokov, aby si vedel(a), čo od nich očakávať. Iné zasa poskytujú prípravné kurzy, na ktorých sa dozvieš informácie, ktoré budú pri prijímacom konaní testovať.

SCIO testy

Testy spoločnosti SCIO alebo aj národné porovnávacie skúšky sú založené na tom, že žiaci sú testovaní vo vybraných oblastiach a v každom vybranom termíne má každý žiak rovnaký test. V praxi to teda znamená, že v deň skúšky dostane rovnaký test žiačka v Bratislave, aj žiak v Košiciach. Na každom termíne je test obdobný, ale nikdy nie rovnaký. Výsledky sú vždy vyhodnocované v percentile (percentil vyjadruje tvoje umiestnenie v rámci všetkých ostatných účastníkov) a nie v percentách. Vďaka tomu je zabezpečené objektívne porovnanie výsledkov. Niektoré vysoké školy využívajú tieto testy ako plnohodnotnú náhradu prijímacích skúšok či ako ich doplnok. Na Slovensku sa s týmito testami môžeš stretnúť napríklad na Ekonomickej univerzite v Bratislave, na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave, na Univerzite Komenského v Bratislave, na Technickej univerzite v Košiciach, na Žilinskej univerzite v Žiline, na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici a ďalších. Tieto testy využívajú aj české vysoké školy. V prípade, že sa hlásiš aj do Čiech, daj si pozor v prípade testov Všeobecných študijnych predpokladov. České školy zvyknú vyžadovať českú verziu tohoto testu, teda Obecní studijní předpoklady, a neuznávajú slovenské VŠP. Výhodou SCIO testov je, že ich môžeš opakovať, až pokým nebudeš spokojná/spokojný so svojim výsledkom. Dôležité ale je dať si pozor na posledný termín, ktorý univerzita berie do úvahy a na správny typ testu, ktorý požaduje.

Vysoká škola prijíma bez prijímacích skúšok

V niektorých prípadoch je možné, že sa nebudeš musieť zúčastniť priamo prijímacích skúšok. Nie vždy to ale znamená, že pre svoje miesto v prvom ročníku ti stačí podať si prihlášku a si automaticky prijatá/prijatý. Niektoré školy či odbory to tak môžu mať, no v tom prípade sa oplatí zvážiť, či na prvý pohľad jednoduchá voľba bude jednoduchou aj pri prvej skúške. Kedy sa ale môžeš dostať na univerzitu bez písania testu či inej skúšky? V niektorých prípadoch školy uznávajú výborný priemer známok z maturitnej skúšky či zo známok z celého štúdia. Ďalšou možnosťou môže byť, že ti prijímaciu skúšku nahradí dobré umiestnenie na olympiáde alebo účasť na prípravných kurzoch.

Uznávanie certifikátov či olympiád

Nech má tvoje prijímacie konanie akúkoľvek podobu, vždy je dobré prečítať si celé podmienky. Môže sa stať, že ti pomôžu tvoje úspechy či práca navyše zo strednej školy. Niektoré školy majú v podmienkach prijímacieho konania uvedené, že môžeš získať nejaký ten bod navyše, pokiaľ im dodáš potrebné dokumenty. V prípade, že univerzita takéto niečo uznáva, zväčša ide o dobré umiestnenia v olympiádach, o jazykové certifikáty, či o účasť na korešpondenčných seminároch. Zväčša záleží napríklad na umiestnení, preto účasť na olympiáde automaticky neznamená body navyše. U jazykových certifikátov môže byť uvedená minimálna úroveň a počet bodov. Preto je potrebné podmienky čítať pozorne, ale určite by bola škoda nevyužiť takúto možnosť, pokiaľ ju škola ponúka. Preto zalov v pamäti, či ti nejaký certifikát či diplom neleží zabudnutý v šuflíku. Netreba však ani v tomto prípade zaháľať, častokrát majú školy obmedzený čas, do ktorého môžeš tieto dokumenty posielať,  aby ti bola výhoda uznaná.