Ako zvládnuť prijímacie skúšky na vysokú školu?

23. 4. 2024 | Prijímacie konanie

Ako zvládnuť prijímacie skúšky na vysokú školu?Písomné maturity sú v plnom prúde, podávanie prihlášok na vysoké školy tiež. To dokonca v niektorých prípadoch už aj skončilo, a to znamená jediné – prijímačky sa blížia. Prijímacie konanie na vysokú školu môže vzbudzovať stres a neistotu, akonáhle sa však zorientuješ, čo je všetko potrebné, nebude to už zďaleka taký strašiak. Pre lepšiu orientáciu v tomto procese ti prinášame prehľad toho, ako môžu prijímačky vyzerať a niekoľko tipov, ako sa na ne pripraviť:

1. Testy a pohovory realizované školou:

Mnohé školy vyžadujú od uchádzačov, aby absolvovali ich vlastné testy z rôznych predmetov či ústne pohovory, či dokonca ich kombináciu. Na ich zvládnutie je dôležité:

  • Zisti si požiadavky školy: Preštuduj si podmienky prijímacieho konania na stránke školy a zisti, aké testy a znalosti sa od teba očakávajú.
  • Priprav sa na testy: Využi materiály školy (okruhy tém, ukážkové testy), online kurzy, prípravné knihy a doučovanie.
  • Priprav sa na ústne pohovory: Precvič si odpovede na bežné otázky, obleč sa formálne a buď sebavedomý, ale nie príliš. Dobrým pomocníkom môže byť aj niekto z tvojho okolia. Popíš mu, na aký pohovor sa potrebuješ pripraviť, on si pripraví otázky a ty si budeš trénovať odpovede na ne. Aj keď to s veľkou pravdepodobnosťou nebudú rovnaké otázky ako tie na pohovore, nacvičíš si rýchle reakcie bez prípravy.

2. SCIO testy:

Tieto testy môžu slúžiť ako plnohodnotná náhrada prijímacích skúšok, alebo ich doplnok na rôznych slovenských a českých vysokých školách.

  • Typy testov: SCIO ponúka testy z rôznych predmetov (všeobecné študijné predpoklady, matematika, angličtina, základy spoločenských vied,…).
  • Výhody: Objektivita, porovnanie s ostatnými účastníkmi, možnosť testy opakovať, možnosť absolvovať kurz či zakúpiť si cvičebnice.
  • Dôležité: Dodržanie termínov a výber správneho typu testu.

3. Prijatie bez prijímacích skúšok:

V niektorých prípadoch sa na vysokú školu môžeš dostať aj bez skúšok. Podmienky sa líšia. Niektoré školy vyžadujú splnenie prísnych podmienok, v niektorých môže stačiť doložiť maturitné vysvedčenie. Pokiaľ

  • Výborný prospech: Vysoké školy niekedy prijímajú študentov s vynikajúcim priemerom z maturity, alebo celého stredoškolského štúdia.
  • Umiestnenie na olympiáde: Dobré výsledky v olympiádach z relevantných predmetov ti v niektorých prípadoch nahradia prijímacie skúšky.
  • Prípravné kurzy: Absolvovanie prípravných kurzov organizovaných školou môže zaručiť prijatie bez klasických prijímacích skúšok.

Uznávanie certifikátov a olympiád:

Niektoré školy môžu dávať svojich uchádzačom možnosť zvýšiť šance na úspech pri prijímacích skúškach rôznymi spôsobmi. Preštuduj si podmienky a zisti, či ti škola nemôže udeliť body navyše  napríklad za:

  • Jazykové certifikáty: Doklady o jazykovej úrovni (angličtina, nemčina, francúzština…)
  • Umiestnenie na olympiádach: Diplomy z olympiád v relevantných predmetoch.
  • Účasť na korešpondenčných seminároch: Certifikáty o absolvovaní týchto kurzov.

V tomto prípade je však veľmi dôležité dodržať termíny na posielanie dokladov a splniť všetky požiadavky školy.

Tipy na záver:

  • Začni sa pripravovať včas: Čím skôr s prípravou začneš, tým lepšie si osvojíš učivo a znížiš stres.
  • Využi všetky dostupné materiály: Online kurzy, knihy, doučovanie, ukážkové testy.
  • Buď sebavedomý/á: Ver si a nepodceňuj svoje schopnosti.
  • Dôkladne si prečítaj podmienky prijímacieho konania: Nepodceňuj detaily a dodrž termíny.

Príprava na prijímacie skúšky si vyžaduje čas a úsilie, ale s trochou snahy a vytrvalosti to zvládneš. Neboj sa a ver si! Držíme ti palce.

Ďalšie články k téme

Z druhej ruky nemusí byť len oblečenie

Začiatok akademického roka môže byť náročný z dôvodu množstva informácií, ale aj z toho finančného. Ako začnete postupne chodiť na prednášky, cvičenia a semináre, zistíte, že na každé potrebujete nejaké materiály a knihy. Keď to všetko spočítate, zistíte, že môže ísť o naozaj vysokú sumu. Ako teda nezbankrotovať? Starší spolužiaci Našťastie vysokoškolské prostredie nefunguje len […]

čítajte viac

Technika Pomodoro ti pomôže prestať prokrastinovať

Ak máš problém so sústredením, často sa necháš rozptýliť aj maličkosťami, stáva sa ti, že prešvihneš dátumy odovzdania, máš veľa rozpracovaných úloh a nevieš ich dokončiť či si dávaš nerealistické ciele, koľko toho dokážeš stihnúť počas jedného dňa, technika Pomodoro je určite pre teba! Pomôže ti zabojovať s prokrastináciou či ti pomôže efektívnejšie využívať svoj čas. […]

čítajte viac

Ako si naplánovať posledný polrok na strednej?

Stredoškolákom vo 4. či v 5. ročníku už čoskoro končí ďalšia etapa života. Pre niektorých to môže byť vytúžený koniec štúdia, pre iných zasa nepríjemný pocit toho, že opúšťajú známy kolektív či pocit veľkej zodpovednosti. Okrem toho je však posledný polrok na strednej škole spojený aj s mnohými povinnosťami, ktorých sa môže nakopiť viac než […]

čítajte viac