Cena študentského života v Českej republike

7. 4. 2022 | Štúdium v zahraničí

štúdium v ČeskuPrihlášky na vysoké školy sú v plnom prúde. Väčšina škôl už má ich podávanie uzatvorené, no pokiaľ ešte stále váhaš, určite nejakú školu snov, kam si prihlášku ešte stihneš podať, nájdeš. Prihláška je prvým krokom v univerzitnom živote, najbližšie ťa pravdepodobne čakajú prijímačky a hneď, ako sa dozvieš radostnú správnu o prijatí, začneš riešiť praktické veci. Napríklad kde budeš bývať, koľko ťa to bude stáť, kde sa budeš stravovať, kde zoženieš študijne materiály a podobne.  Pokiaľ plánuješ na vysokú školu nastúpiť do zahraničia, jedna z prvých vecí, ktorá ti napadne je, že tvoje výdavky na život budú vyššie ako na Slovensku (o výdavkoch na vysokoškolský život na Slovensku si môžeš prečítať v našom článku). Táto predstava častokrát odrádza študentov od štúdia v inej krajine. Napriek tomu, že Česko je považované za väčšie Slovensko, tento predsudok o cenách platí aj pre život v Čechách. Čo to ale znamená pre život študenta? V tomto článku ti zhrnieme základné výdavky, ktoré máš ako vysokoškolský študent u našich susedov.

Školné

Pokiaľ plánuješ nastúpiť na štátnu alebo verejnú vysokú školu, budeš študovať so statusom českého študenta, to znamená, že sa na teba uplatňujú pravidlá ako pre študentov z Čiech. Z toho vyplýva, že tvoje školné hradí Česká republika. V prípade, že sa hlásiš na súkromnú univerzitu, každá má vlastné podmienky a iný výšku školného, preto je potrebné si tieto informácie overiť priamo na univerzite.

Ubytovanie

Cenu za ubytovanie ovplyvňuje veľké množstvo faktorov. Záleží od mesta, v ktorom sa univerzita nachádza, na tom, či si vyberieš byt alebo internát (po česky kolej), koľko spolubývajúcich budeš mať, či budeš preferovať zdieľané sociálne zariadenia alebo radšej súkromné. Pokiaľ sa rozhodneš pre internát, môžeš čakať cenu 3 000 Kč (cca 120 €) až 5 500 Kč (cca 230 €) za mesiac. To sa vzťahuje na internáty, ktoré patria priamo pod univerzity. Máš možnosť sa ubytovať ešte na súkromných internátoch, ktoré nie sú tak časté a môžeš sa s nimi stretnúť hlavne v hlavnom meste. V taktom prípade si priprav 8 000 Kč (cca 330 €) – 14 000 Kč (cca 570 €) na mesiac. Ceny nájmu bytov sa veľmi líšia a je ťažké odhadnúť smerodatné rozmedzie. Výhodou niektorých univerzitné môže byť ponúkané ubytovacie štipendium pre študentov z iných miest, ako je vysokej školy. To ti síce nepokryje celé náklady na bývanie, ale aj menšia čiastka je lepšia ako nič.

Stravovanie

Ako asi každá vysoká škola, aj školy v Čechách majú svoje menzy. Teda jedálne určené primárne pre študentov. Určite ťa poteší, že na jedlo nemusíš čakať ako v reštaurácii a len si ho vyzdvihneš na výdajnom mieste a najväčšou výhodou je samozrejme jeho cena. Ceny za jedno teplé jedlo są pohybujú v rozmedzí 60 Kč (cca 2,70 €a) až 100 Kč (cca 4 €). Zväčša máš možnosť si vybrať z viacerých jedál a ich cena môže kolísať na základe vstupných nákladov. Preto napríklad zeleninové rizoto bude stáť 65 Kč a jelení guláš 79 Kč. Menzy sú jednou možnosťou ako sa pomerne lacno stravovať, okrem nich majú vysoké školy častokrát ešte aj bufety či kaviarne, ktoré sú tiež prispôsobené študentskej peňaženke.

Náklady na dopravu

Vzhľadom na to, že s najväčšou pravdepodobnosťou nebudeš do školy dochádzať každý deň, určite sa ti bude hodiť lístok na MHD. Našťastie všetky mestá myslia na študentské „jízdné” so zľavou. Najjednoduchšie býva kúpiť si lístok na dlhšie obdobie. Záleží len na tebe, či si budeš lístok kupovať každý mesiac alebo len raz ročne. Len pre tvoju predstavu, napríklad ročný lístok pre študenta v Prahe vychádza na 1 280 Kč (cca 52 €), v Brne na 2 375 Kč (cca 98 €) a v Olomouci na 1 475 Kč (cca 60 €). Okrem toho budeš určite z času na čas chcieť isť späť na Slovensko, a pokiaľ využiješ verejnú dopravu, máš nárok na 50% zľavu z plnej ceny. Vďaka tomu zoženieš lístok z Prahy do Bratislavy aj za 140 Kč (cca 6 €).

Iné náklady

Okrem vyššie spomenutých nákladov, treba počítať aj s ďalšími, menšími výdavkami. Napríklad na študijne materiály. Táto časť tvojho rozpočtu bude najpravdepodobnejšie závisieť na tom, aký systém je zaužívaný na tvojej budúcej univerzite. To znamená, že pokým niektoré vysoké školy majú skriptá a učebné materiály voľne dostupné, na iných si ich budeš musieť kúpiť ako akúkoľvek inú literatúru. Cena skrípt sa môže pohybovať v rozmedzí desiatok až stoviek českých korún.

Určite ti zostane aj niečo na zábavu a voľný čas, ktoré tiež nemusia tvoriť najväčšie položky v rozpočte. Mnohé divadlá ponúkajú 50% zľavu na predstavenia či koncert v Českej filharmónii ťa nemusí stáť viac ako 100 Kč (cca 4 €).

Štipendia

Pokiaľ ale máš stále pochybnosti, či budeš mať dostatok financií, neváhaj sa obzrieť po možnostiach rôznych druhoch štipendií. Častokrát stačí odovzdať niekoľko dokladov a univerzita ti vie do veľkej miery pomôcť s financovaním tvojho štúdia. Preto pokiaľ by financie mali byť to jediné, čo ti bráni v štúdiu u našich susedov, nenechaj sa odradiť a navštív webové stránky tvojej budúcej univerzity alebo priamo kontaktuj zodpovedné osoby. Určite ti veľmi radi pomôžu a poradia.

Začať život v inej krajine nemusí byť ľahké, ale zároveň to s istotou bude veľké dobrodružstvo. Dúfame, že vďaka nášmu článku si si vytvoril(a) aspoň nejakú predstavu o cenách pre študentov v Čechách a už máš o jeden otáznik menej.

 

 

 

 


podpora@vysokeskoly.cz