Chcem pracovať popri štúdiu. Ale v mojom obore!

27. 3. 2022 | Štúdium pri práci

práca popri štúdiu

Kde hľadať prácu v obore pri štúdiu

Práca pri štúdiu je starou známou pre mnohých študentov. Privyrobiť si sa hodí každej študentskej peňaženke a preto sa už aj vám určite stalo, že ste stretli spolužiačku či spolužiaka vo vašom obľúbenom podniku či už ste boli na strane zákazníka alebo zamestnanca. Pre mnohých študentov práca často predstavuje len zmenu prostredia či za ňou vidia možnosť plnšej peňaženky. Ako ale spojiť to, aby vás práca bavila, rozvíjala vaše štúdium a ešte v najlepšom prípade, aby prispievala do vášho rozpočtu?

Často sa študenti vysokých škôl stretnú s tým, že od nich zamestnávatelia vyžadujú „20-ročnú” prax pri prijímacom pohovore. Priblížiť sa k tomuto očakávaniu a získať výhodu oproti iným uchádzačom o pracovné miesto môžeš už počas štúdia. Zatraktívniť čerstvých absolventov na pracovnom trhu sa snažia aj mnohé školy, a to pomocou povinnej praxe počas štúdia. Príkladom môže byť Francúzsko, kde na mnohých univerzitách s businessovým zameraním nie sú študenti pripustený k záverečným skúškam bez absolvovania stáže. Pokiaľ ale nemáš prax povinnú v rámci štúdia, neváhaj sa po niečom obhliadnuť nie pre kredity, ale pre vlastnú budúcnosť.

Kde hľadať?

Kde hľadať a hlavne nájsť prácu tvojich snov, ktorá ti dá priestor skúsiť si to, o čom sa v škole učíš?

Škola a jej platformy

Častokrát majú univerzity vlastný priestor, kde  zverejňujú pracovné ponuky pre svojich študentov. Môže to byť facebooková skupina, či nejaké miesto na fakulte, kde nájdeš plagáty s ponukami. Väčšinou takto bývajú uverejnené ponuky spoločností venujúcich sa oblasti, ktorú študuješ a oni priamo oslovujú fakultu. To je skvelá príležitosť, ako získať skúsenosti v tvojom odbore. Zároveň univerzity a častokrát aj fakulty samotné majú vlastné kariérne poradkyne a poradcov, ktorí ti síce nenájdu prácu za teba, ale určite majú tipy, kde ju hľadať, aby bola vhodná pre teba. Môže sa samozrejme aj stať, že práve oni sú sprostredkovatelia ponúk pracovných príležitostí, ktoré chodia na školu a budú vedieť o niečom práve pre teba.

Internetové stránky

Na hľadanie práce je množstvo internetových portálov, kde nájdeš tisíce ponúk. Vysokoškolské stáže sú ale špecifické v tom, že by mali byť koncipované pre študentov. To znamená, že budú počítať s tým, že okrem práce chodíš najmä do školy a že tým pádom väčšinou nemôžeš byť v práci pravidelne a celý deň. Teda počítajú s väčšou časovou voľnosťou. Okrem toho by mali byť pozície nastavené tak, aby ti dávali priestor sa čo najviac naučiť a nie len kopírovať dokumenty. Práve pracovné ponuky inzerované na bežných portáloch nemusia tieto vlastnosti spĺňať. Výbornou platformou, ktorá je určená práve študentom a stážam je GROWNi, ktorá sa na tento typ práce špecializuje. Môžeš si ako aj na iných portáloch filtrovať ponuky podľa kľúčových slov, ale najmä si môžeš zadať filter „stáž pre študenta” a vďaka tomu vieš, že zamestnávateľ hľadá práve teba.

Erasmus+ stáže

Ďalšou možnosťou je za prácou vycestovať. Väčšinou sa stretávame s tým, že na Erasmus sa chodí na pobyt na zahraničnej univerzite, ale rovnako môžeš vycestovať aj za prácou. Možností je obrovské množstvo a častokrát zmluvy dovoľujú si prácu vybrať podľa vlastnej vôle a plniť ju v rámci Erasmus+ programu. Rovnako ako v prípade výjazdu na univerzitu, dostaneš grant, ktorý by ti mal pokryť náklady, ale častokrát si vieš aj niečo ušetriť. Okrem toho samozrejme získať  pracovnú skúsenosť v zahraničí, je veľmi prínosné, pretože zažiješ pracovné prostredie, ktoré môže byť úplne odlišné od toho doma.

Čokoľvek si vyberieš, dôležité je, aby ťa to bavilo a mal(a) si pocit, že to má pre teba nejakú pridanú hodnotu. Vraví sa, že vek 20 – 30 rokov je vekom učenia sa a nie naháňania za peniazmi. Preto pokiaľ ti ponúknu menšiu alebo dokonca žiadnu odmenu, sústreď sa na to, či ti tá práca umožní naučiť sa niečo nové alebo získať skúsenosť, ktorú doteraz nemáš. V tomto veku zbieraš skúsenosti, z ktorých budeš čerpať po zvyšok svojej kariéry, tak to skús čo najviac využiť.

 

 


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme