Nízke platy učiteľov sú dôvodom, prečo ich je nedostatok

23. 4. 2023 | Uplatnenie absolventov a študentov

nedostatok učiteľov Učitelia zarábajú v priemere o 576 € menej ako iné profesie s rovnakým stupňom vzdelania. S alarmujúcimi dátami prišla spoločnosť Profesia.sk, ktorá porovnávala priemerný plat učiteľov na základných a stredných školách a priemerný plat pracovníkov s rovnakým vzdelaním, teda vzdelaním 2. stupňa. Priemerný plat učiteľa v hrubom je v súčasnosti 1 206 € a pracovníkov s rovnakým titulom je 1 782 €.

Okrem problému so samotnou nevyrovnanosťou ohodnotenia je zásadný problém aj v dôsledkoch, ktoré to spôsobuje. Slovensko už dlhé roky bojuje s nedostatkom učiteľov a najväčší dopyt po učiteľoch je práve v Bratislave a jej okolí. Práve tam bola za minulý rok viac ako polovica zo všetkých zverejnených pracovných ponúk.

Nízke platy učiteľov sú problémom už niekoľko rokov a upozorňujú na to samotní učitelia, ale aj odborári. Posledný veľký protest učiteľov a nepedagogických zamestnancov sa konal v júni minulého roka. Pokojného protestu sa zúčastnili tisícky zamestnancov škôl a hlavnou témou bola nedostatočná valorizácia platov. Od júla mala byť 3%, avšak protestujúci žiadali nárast platov o 10 %.

Nedostatočné ohodnotenie pedagogických aj nepedagogických zamestnancov je dlhodobým problémom, s ktorým Slovensko bojuje. V dôsledku toho chýbajú na Slovensku učitelia, ktorých by školy a žiaci potrebovali ako soľ.


podpora@vysokeskoly.cz