Novoročné predsavzatia pre vysokoškolákov

4. 1. 2021 | Študentský život

Nový rok 2021Pomerne veľa ľudí si na sklonku roka dáva ciele a predsavzatia, čo si prajú dosiahnuť, zlepšiť či obmedziť v nasledujúcom roku. Začnem cvičiť, prestanem fajčiť, naučím sa anglicky, urobím si ten kurz…Predsavzatia sú super, ale reálne, koľko z nich sa naozaj podarí?

Študenti si momentálne na vysokých školách prechádzajú tým, pre niekoho viac, pre iného menej stresujúcim a namáhavým obdobím-skúškovým. Pravdepodobne posledné na čo teraz študent myslí je dávať si nejaké novoročné predsavzatia. Ale nemusí to byť až taký zlý nápad, treba len poriadne zvážiť, ktoré sú tie správne.

Zapájať sa do mimoškolských aktivít

Pod týmto predsavzatím sa dá chápať naozaj všeličo. Možno nemáš počas štúdia čas pracovať, no akúsi prospešnú krátkodobú stáž v obore by si niekam vtesnal. Možno si dostatočne sociálny typ a zaujímaš sa o dianie na univerzite, a tak neváhaj stať sa členom školského senátu, kde nezískaš len užitočné informácie, ale aj veľmi výhodné kontakty. Alebo sa zapoj do nejakého univerzitného spolku, výber býva zväčša široký a každý si dokáže nájsť to svoje.

Taktiež to nemusia byť mimoškolské aktivity spojené práve so školou, veď to už vyplýva zo samotného pomenovania. Môžu to byť aktivity v organizáciách či firmách v tvojom obore, ale aj úplne mimo, niečo čo ťa naozaj zaujíma a vždy si to chcel vyskúšať.

Predsavzatie rozvíjať sa aj mimo školy

Toto predsavzatie nadväzuje na mimoškolskú angažovanosť. No môže to nabrať úplne iný rozmer, napríklad počas leta, kedy sa ponúka nespočetné množstvo príležitostí ako ho prežiť plnohodnotne a zároveň si ho aj užiť. Vynára sa hromada letných aktivít, častokrát práve v zahraničí, kde si dokážeš vylepšiť jazyk a získať zážitky, ktoré ti domov nikdy neposkytne.

Rozvíjať sa dá naozaj všelijako. Nemusíš všetku svoju pozornosť venovať len a len univerzite. Staraj sa o seba, zacvič si, rozvíjaj vzťahy s kamarátmi a rodinou alebo sa viac socializuj.

Vykročiť zo svojej komfortnej zóny

Snáď to najdôležitejšie! Pretože práve za jej hranicou sa dejú veci, ktoré by si človek nevedel predstaviť ani v najdivokejšom sne. Zamysli sa nad tým z čoho máš obavu, prirodzený rešpekt či čo ťa naozaj desí a skús porozmýšľať ako by si na tom dokázal zapracovať.

Bojíš sa hovoriť po anglicky? Prihlás sa do jazykovej školy alebo využi menej finančne náročnú  možnosť stať sa mentorom pre zahraničných študentov. Máš stres z verejného vystupovania? Opäť si môžeš zaplatiť profesionálne kurzy, ktoré ti s tým pomôžu alebo začni maličkými, postupnými krokmi. Nabudúce, keď sa profesor niečo opýta a ty poznáš odpoveď, len ju nechceš povedať nahlas, urob to a každým razom to bude lepšie a lepšie, získaš sebavedomie a koherentnosť prejavu.

Buď odvážny

Posledné symbolické predsavzatie bude o tom, aby človek uchopil svoje sny, akékoľvek sú. Chceš prestúpiť na iný obor lebo sa trápiš tam kde študuješ, urob to! Máš skvelý nápad a chceš si založiť svoj business, urob to! Samozrejme, treba to poriadne zvážiť, no neboj sa plniť si sny akokoľvek nereálne sa môžu zdať.

Takto by sme mohli pokračovať donekonečna a toto je naozaj len príklad, že novoročné predsavzatia môžu vyzerať úplne inak ako ich poznáme.

Presne takéto veci ťa osobnostne, ale aj profesne posunú vpred a budú tvojou prednosťou na pracovnom trhu, ktorá sa nedá získať len vďaka titulu.

Rok  2020 bol úplne iný ako všetky ostatné. Práve pandemická situácia môže viesť k zisteniu, že predsavzatia sú fajn, no treba žiť každý jeden deň naplno, lebo nikdy nevieš, kedy sa svet otočí o 180 stupňov.

Tak prečo by nemohol byť práve rok 2021 rokom veľkej zmeny a odvahy?

Prajeme úspešný a krásny rok 2021!

Ďalšie články k téme