Olympiády nie len z matematiky. 2. ročník Olympiády kritického myslenia

19. 11. 2022 | Aktuality

Olympiáda kritického mysleniaUž ste počuli o olympiáde, ktorá by overovala znalosti z mediálnej a informačnej gramotnosti? Pokiaľ nie a si študentkou/študentom strednej školy a správnosť informácií ti nie je ľahostajná, tak čítaj ďalej. Slovenská debatná asociácia organizuje už 2. ročník Olympiády kritického myslenia pre stredoškolských študentov. Hlavnou myšlienkou tejto olympiády je zdôrazniť nedostatočné vzdelanie z mediálnej a informačnej gramotnosti medzi mladými ľuďmi a posilniť tak ich odolnosť voči dezinformáciám, hoaxom a konšpiračným teóriám.

Olympiáda učí mladých ľudí overovať si správy, hodnotiť presvedčivosť argumentov a odhaľovať manipulatívne techniky. Slovenské školstvo potrebovalo takúto formu vzdelávania v tejto oblasti ako soľ. Jednak je Olympiáda bežnou stredoškolskou súťažou a rozvíja tak mladých ľudí na Slovensku, ale zároveň jej významnosť tkvie aj v tom, že upozorňuje na nelichotivú situáciu na Slovensku v tejto oblasti. Olympiáda zaznamenala úspech už počas jej prvého ročníka, kedy sa jej zúčastnilo viac ako 2000 študentov z viac než 2240 škôl.

Kto sa môže zúčastniť?

Hlavnou cieľovou skupinou a zároveň aj povolenými súťažiacimi sú žiaci stredných škôl. Súťažiaci sú rozdelené do dvoch kategórií podľa ročníkov, Prvá kategória sú 1. a 2. ročníky SŠ, štvor či päťročných gymnázií, kvinty a sexty osemročných gymnázií. Druhá kategória je pre starších žiakov, teda pre 3. a 4. ročníky SŠ a štvorročných gymnázií, pre 5. ročníky päťročných gymnázií a septimy a oktávy osemročných gymnázií.

Čo čakať?

Olympiáda má 3 základé druhy úloh. Prvý typ je zameraný na mediálnu gramotnosť, ktorý sa zaoberá overovaní a dôveryhodnosťou zdrojov či obrázkov. Druhý typ sa venuje manipulácii a interpretácií dát, kde sa účastníci môžu stretnúť s overovaním správnosti grafov či hľadaniu logických chýb. Posledná časť je zameraná na argumentáciu a hodnotí zručnosti účastníkov v tejto oblasti. Hlavnou úlohou je vyvoriť argument, ktorý má všetky časti a náležitosti, ktoré má mať.

Ako to prebieha? 

Základom prvého úspechu je registrácia. Každý žiak či žiačka strednej školy sa môže na Olympiádu prihlásiť cez Edupage v sekcii súťaže. Registrácia je už prístupná, takže netreba váhať.

Následne má Olypmoiáda 3 kolá. Školské, krajské a finále. Školské kolo sa kone už 13. decembra a ide o online test na 60 minút. Do krajského kola postupujú všetci úspešní riešitelia a to sa koná 28. marca a má už 120 minút. Finále sa zúčastní 40 najlepších riešiteľov z celého Slovenska a koná sa naživo v Bratislave.

Ako sa pripraviť?

Organizátori Olympiády kritického myslenia myslia aj na to, že ide o nový formát a že prípravných materiálov nie je zatiaľ toľko k dispozícii ako napríklad na olympiádu z biológie. Preto sa stránkach Olympiády nájdete jednak krátky kurz, ktorý je malou ochutnávkou toho, ako samotná Olympiáda vyzerá a zároveň sú na stránkach sprístupnené rôzne materiály a videá, ktoré sú viac než vhodné nie len pre účastníkov Olympiády.

Pokiaľ vás táto možnosť zaujala alebo vám záleží na kvalite informácií, neváhajte sa prihlásiť. Aj keby ste nepostúpili do samotného finále, už len účasť na jednotlivých kolách je skvelou školou toho, ako pracovať s informáciami.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme