Príjemné miesta na učenie v Banskej Bystrici

1. 7. 2021 | Študentský život

Príjemné miesta na učenie v Banskej Bystrici Zo série článkov venujúcim sa príjemným miestam na učenie v rôznych univerzitných mestách prinášame po Bratislave, ŽilineNitre aj metropolu stredného Slovenska Banskú Bystricu.

Banská Bystrica je považovaná za jedno z najkrajších miest Slovenska, mesto mnohých tvári, ani príliš malé-ani príliš veľké. Mesto snúbiace kultúru, umenie, voľnočasové aktivity najrôznejšieho druhu s pestrým študentským životom. Banská Bystrica je sídlom Univerzity Mateja Bela a Akadémie Umení. Rovnako tu sídli aj vysunutá Fakulta zdravotníctva Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave.

Banská Bystrica, ako vibrujúce študentské mesto , ponúka hneď niekoľko príjemných miest na štúdium. Tu sú niektoré:

Vonkajšie priestory/ príroda

Banská Bystrica nemá núdzu o zeleň. Najmä v letných mesiacoch študenti zvyknú za učením vybehnúť do parkov, lesoparkov a okolitej prírody. Kopec Urpín s kalváriou predstavuje únik od ruchu mesta, ktorý je však stále pohodlne dosiahnuteľný mestskou hromadnou dopravou, a preto je ideálny na ničím nerušené štúdium. Komu nevadí vyhľadať pokoj na štúdium aj ďalej od mesta, či kto potrebuje od učenia na chvíľu vypnúť, trochu si zašportovať a prevetrať hlavu, môže využiť náučný chodník do malebnej Sásovskej doliny.

Mesto

Len tak si vybehnúť do mesta a učiť sa? Rozhodne! Banská Bystrica s centrom mesta vyhláseným za mestskú pamiatkovú rezerváciu preto ponúka príjemné možnosti len tak si sadnúť na lavičku a popri kochaní sa scenériami mesta sa čo to aj naučiť.

Kaviarne

Kto má rád vyšší komfort, určite ocení mnohé príjemné terasy a kaviarne, kde pôjde práca a učenie pri dobrej káve či koláčiku od ruky. Kaviareň Black Coffe je vďaka blízkosti k UMB obľúbenou študentskou kaviarničkou, a ako mnohé ďalšie, je stvorenou na brainstorming s kolegami a tímovú prácu, ale i vlastné myšlienkové pochody.

Knižnice

Tie sú pravdepodobne najpohodlnejším miestom pri písaní rôznych školských prác vďaka pripojeniu na internet a dostupnosti knižných zdrojov. V Banskej Bystrici je kvalitných knižníc hneď niekoľko. Nachádza sa tu Univerzitná knižnica UMB, Štátna vedecká knižnica či Verejná Knižnica Mikuláša Kováča.

Kto ale už má učenia dosť, či sa chce nejako za učenie odmeniť, Banská Bystrica ponúka more skvelých možností. Určite stojí za zváženie navštíviť Štátnu operu, Múzeum SNP, opevnený hradný areál Barbakan, obzrieť podujatie na Amfiteátri či navštíviť Záhradu-centrum nezávislej kultúry. Bystrica ponúka aj okolité možnosti turistiky, napríklad na Suchý vrch a Skalnatú vyhliadku. No ak ste typ párty študenta, v necovidových časoch je Banská Bystrica tým pravým mestom aj pre vás.

Ďalšie články k téme