Univerzita Komenského patrí medzi 3% najlepších svetových univerzít

11. 5. 2021 | Aktuality

CWUR

Univerzita Komenského aj tento rok zabodovala v jednom z najväčších celosvetových vysokoškolských rebríčkoch Center for World University Rankings (CWUR), čo pre univerzitu predstavuje za posledné obdobie umiestnenie s výborným výsledkom už v treťom prestížnom celosvetovom rebríčku.

Univerzita Komenského sa v rebríčku tento rok umiestnila na 609. mieste, čím sa zaradila medzi 3% najlepších vysokých škôl z celého sveta. Univerzita sa už 5 rokov stabilne drží v siedmej stovke najlepších svetových univerzít s polepšením si o takmer 50 miest.

Rebríček hodnotí viac než 20 tisíc vysokoškolských inštitúcií a tento rok zverejnila zoznam 2000 najlepších. Čo sa týka vysokých škôl na Slovensku, UK si stabilne udržuje vedúcu pozíciu. Na druhej priečne sa zo slovenských univerzít umiestnila Univerzita Pavla Jozefa Šafárika na mieste číslo 1312. K 2000 najlepším univerzitám sveta sa zaradila aj Slovenská Technická Univerzita na mieste číslo 1567.

Meranie má za cieľ na základe 4 indikátorov zhodnotiť kvalitu vzdelávania, zamestnanosť absolventov, kvalitu vyučujúcich a výkonnosť výskumu. Kvalita vzdelávania, ktorá predstavuje 25% z celkového výsledku merania, sa hodnotí počtom absolventov, ktorí získali významné medzinárodné ocenenia, v konečnom dôsledku spriemerované pomerom absolventov k veľkosti inštitúcie. Kvalita pedagógov tvoriaca najmenšiu časť hodnotenia, len 10%, mapuje rovnako množstvom ocenení, ktoré však získali pedagógovia na medzinárodnej úrovni. Zamestnanosť absolventov s 25% podielom hodnotenia je rovnako vypočítaná pomerom absolventov k veľkosti univerzity a meria sa na základe počtu absolventov, ktorí pôsobia vo vrcholových riadiacich pozíciách svetových firiem. Najväčšia časť, až 40% hodnotenia, má odrážať výkonnosť výskumu na základe počtu zverejnených článkov a citácií v renomovaných časopisoch.

Zdroje: https://uniba.sk/detail-aktuality/