Všeobecný prehľad - tak dôležitý a tak zanedbávaný

20. 11. 2022 | Štúdium na vysokej škole

Všeobecný prehľadVšeobecný prehľad je jednou z vecí, ktoré sa očakávajú, že by tak nejak mal mať každý. Avšak keď príde isté k istému, mnoho z nás zaváha pri otázke zo súčasného diania, histórie či geografie. Je prirodzené, že nie všetci vieme všetko a nie všetko si držíme v hlave aj keď sme o mnohých veciach počuli. Avšak v mnohých prípadoch u prijímacích skúšok na vysoké školy požadujú, aby uchádzači tento všeobecný prehľad mali. Práve všeobecný prehľad zvykne byť veľkým strašiakom, keďže sa nedá naučiť z jedného zdroja a už vôbec nie je stabilný. To znamená, že nestačí, aby sa to človek naučil raz a už si to len pamätal, ale so svetovým dianím sa neustále dejú udalosti, ktoré by si mal človek zapisovať do pomyselného denníčka v hlave a pamätať si ich. Ako si ale začať budovať všeobecný prehľad tak, aby to nebolelo.

1. Čas

Pokiaľ nie ste pravidelnými hltačmi všetkých noviniek z celého sveta už dlhé roky, tak sa treba pripraviť na to, že všeobecný prehľad vyžaduje čas. Budovanie všeobecného prehľadu je dlhodobá záležitosť. Aj pokiaľ si ho človek len udržiava, vždy zaberie nejaký čas si denné správy prečítať alebo vypočuť. Zároveň takéto udržiavanie si prehľadu je potrebné robiť aspoň na dvoj/troj-dennej báze, aby človek stihol zachytiť všetko dôležité. Samozrejme najlepšie je, keď človek stíha sledovať dianie pravidelne každý deň aspoň pár minút. Preto v prípade, že vás čakajú prijímacie skúšky na jar či začiatkom leta, určite je dobré začať sledovať udalosti čo najskôr,

2. Rôznorodé zdroje

Podľa správnosti by sme si mali každú informáciu overiť aspoň z 2 či troch zdrojov. To je samozrejme v prípade bežných noviniek môže byť veľmi ťažké, keďže by overovanie každej informácie zabralo naozaj veľa času. Preto je najvhodnejšie si nájsť vierohodné zdroje informácií, ktoré sú aj v spoločnosti považované za kredibilné a zároveň ste si aj vy v minulosti z nich informácie overovali. Najvhodnejšie je, aby vaše zdroje boli rôznorodé a nepochádzali len z jedného zdroja. Jednak vám to umožní aspoň menšiu vzájomnú kontrolu a zároveň má každé médium trošku iné zameranie. Zároveň je najlepšie, aby vami vybrané média nepublikovali len rovnaké informácie, ale ponúkali každé trošku iné tak, aby vám poskytli čo najväčšiu diverzitu informácií. Zaistíte si tak, že vám nič neunikne.

3. Spätné informácie

Všeobecný prehľad samozrejme nie je len o súčasných informáciách, ale práve aj o tých historických či vedeckých. Jednoducho základný prehľad vo významných historických udalostiach, to samozrejme platí aj pre modernú či nedávnu históriu. Tak isto základná znalosť významných mien a vynálezov, či znalosť niektorých prírodných či fyzikálnych javov. Takéto informácie si buď pamätáte zo strednej školy alebo pokiaľ si ich potrebujete pripomenúť, tak existujú skvelé zhrnutia, ktoré vám vedia všetko rýchlo a efektívne pripomenúť. Aj u nich samozrejme platí, že by to mali byť overené zdroje.

Veríme, že po tomto článku už nebude pre vás tak stresujúce pokiaľ zistíte, že súčasťou vašich prijímacích skúšok je všeobecný prehľad. Dobrou správou je, že väčšinou sa jeho znalosť pri prijímacích skúškach nevyžaduje na takej úrovni, aby ste vedeli presný deň, dátum a čas začiatku Studenej vojny. Dôležité zväčša je, aby ste vedeli aspoň kúsok z každého a častokrát aj len záblesk informácie vie nakopnúť pamäť.


podpora@vysokeskoly.cz