Ako si vybrať tú správnu školu

29. 6. 2020 | Rady maturantom

Zdá sa Vám, že sa nezorientujete vo svete rozmanitých ponúk vysokých škôl a že si nevyberiete? Je predsa toľko zaujímavých odborov, univerzít a Vy máte toľko záujmov. Alebo je to naopak a do ničoho sa Vám príliš nechce? Neviete, podľa čoho by ste sa vlastne mali rozhodovať? Kritérií je niekoľko, a možno Vám pomôžu sa rozhodnúť, ak sa na ne pozrieme bližšie. Pozn. Článok bol 27. 6. 2016 aktualizovaný­. (kav)

študenti VŠ

Sebareflexia a rozhovory

Porozmýšľajte, čo Vás naozaj baví, aké máte záujmy, pri akých činnostiach trávite najradšej čas. Ak si neviete poradiť, premýšľajte, kedy ste robili naposledy niečo, čo Vás úplne vtiahlo tak, že ste nevnímali nič iné okolo seba. Tiež býva užitočné rozprávať sa o tom s druhými: s rodičmi, kamarátmi, učiteľmi, hovorte svoje nápady nahlas čo najviac ľuďom.

Výchovný, kariérový poradca

Školské zariadenia sú dnes už často poskytovateľmi psychologických a ďalších poradenských služieb, napríklad kariérového poradenstva. Zistite najprv, či u Vás v škole takáto možnosť existuje, prípadne či by boli ochotní Vám sprostredkovať psychologické testovanie či podobnú konzultáciu priamo na Vašej škole. Pohovor s poradcom Vám môže priniesť veľmi podstatné informácie, napríklad, aké sú Vaše šance na uplatnenie po štúdiu, platové podmienky, rôzne ďalšie podmienky pre vykonávanie samostatnej praxe (niektoré odbory si pre zvyšovanie kvalifikácie vyžadujú, ešte ďalšie, takzvané postgraduálne vzdelávanie či atestácie, napríklad medicína, klinická psychológia, právo a podobne).

Literatúra, príručky, testy

Ak nemáte možnosť v škole osloviť školského psychológa či kariérového poradcu, existujú možnosti, ako sa zorientovať bez nich. Keď zájdete do knižnice alebo kníhkupectva, naskytnú sa Vám najrôznejšie, niektoré odborné, niektoré populárnejšie, publikácie o profesnom zameraní a o osobnostných predpokladoch. Nečakajte, že v nich nájdete univerzálne a zaručené odpovede, ale môžu byť dobrým odrazovým mostíkom k Vášmu rozhodovaniu. Ak sa o sebe chcete naozaj niečo dozvedieť, overte si dôveryhodnosť zdroja.

Časové možnosti

Podľa skúseností zo strednej školy pravdepodobne viete dopredu odhadnúť, koľko Vám trvá učenie a príprava do školy. Myslite vopred aj na túto skutočnosť. Ak si vyberáte časovo náročné štúdium, ako je napríklad medicína, zvažujte svoju trpezlivosť a vytrvalosť už teraz. Ak máte záujmy, prácu alebo iné povinnosti, ktoré chcete naďalej udržiavať, urobte si dopredu v mysli harmonogram, ako ich spolu budete zvládať.

Reálne šance na prijatie

Vysoké školy každoročne zverejňujú, koľko uchádzačov môžu prijať a aké výsledky sa od prijatých očakávajú. Aj to Vám môže pomôcť zistiť, či sa chcete o tú-ktorú školu uchádzať. V prípade, že vyberáte náročnú univerzitu s minimálnym počtom prijatých, je dobré mať ešte jednu alternatívu, tzn. poistku. To je škole, na ktorú nie sú také vysoké nároky na prijatie a v prípade, že sa nedostanete na tú svoju preferovanú, môžete nastúpiť dočasne tam.

Praktické ukazatele

Lokalita Vašej vysokej školy je nezanedbateľným prvkom v rozhodovaní, kam sa hlásiť na vysokú. Dochádzanie zaberie nejaký čas a taktiež sa odrazí vo Vašom rozpočte.

Finančná stránka: dopredu si zistite, či nebudete za štúdium platiť (napr. pri prekročení štandardnej dĺžky štúdia, pri štúdiu v cudzom jazyku, na súkromnej škole či pri prekročení veku 26 rokov), koľko Vás bude stáť nájomné, doprava, strava a podobne. Premyslite, či budete musieť popri štúdiu pracovať a či Vám to náročnosť štúdia dovolí.

Ubytovanie je ďalším parametrom (aké sú v danom mieste možnosti? Internát, ubytovňa, podnájom, prenájom), ktorý rozhoduje a tiež má vplyv na Vašu celkovú pohodu pri štúdiu (zdieľanie bytu alebo izby s ďalšími študentami, vzdialenosť od školy, dochádzanie MHD etc.). Ďalšími praktickými pomôckami Vám môžu byť: kvalita a prestíž VŠ, zariadenie a vybavenie školy, možnosti praktických skúseností počas štúdia, spolupráca s inými školami, možnosti stáží v zahraničí a podobne.

Ďalšie články k téme