Podávanie prihlášok – alebo keď neviete, ako sa rozhodnúť kam na VŠ

8. 3. 2021 | Rady maturantom

Podávanie prihlášokČas podávania prihlášok sa neodvrátiteľne blíži. Preto je určite dobré nenechávať toto rozhodnutie na poslednú chvíľu. Mnohí z vás majú svoju vysnívanú vysokú školu, často už aj s odborom, dávno vybratú. No určite je tu mnoho tých, ktorí vo výbere nemajú tak jasno a hodila by sa im nejaká tá rada či prehľad ako si správne vybrať. Ako si vybrať tú správnu školuje prehlaď základných krokov, ako postupovať, keď naozaj netušíte, ako s výberom začať, a ktorou cestou rozhodovania sa vybrať.

Študent má už počas strednej školy možnosť spoznať zákutia štúdia, ktoré ho bavia viac, a ktoré menej a práve na tom je dôležité stavať. Užitočná pri rozhodovaní by mohla byť aj „Anketa: Ako sme si vyberali svoj odbor“, kde sa môžete inšpirovať podľa čoho sa pri výbere orientovali iní a načerpať inšpiráciu. Jeden zo spôsobov výberu môže byť založený aj na kritériu finančného ohodnotenia a spýtať sa otázku, „Ktorý odbor vám prinesie tú najväčšiu prestíž?“.

Na zahodenie nie sú ani všetky tie testy na internete, ktoré vám sľubujú naviesť vás tým správnym smerom pri výbere vhodnej vysokej školy. Aj na našom portáli vám ponúkame test, ktorý môže byť nápomocný, keď neviete čo je to pravé, čo by ste chceli študovať.

Ak ste si už vybrali oblasť záujmu, neváhajte preštudovať všetky možnosti, kde sa dá konkrétny odbor študovať a možno objavíte Študijne odbory, o ktorých ste pravdepodobne ešte nepočuli“. Ak si nie ste istí, ktorá univerzita by mala byť tá najlepšia, pri výbere si prezrite „Top 10 slovenských univerzít“.

Možno patríte k študentom, ktorí majú prvotne vybranú univerzitu či mesto, kde chcú študovať a podľa toho smerujú svoj výber odboru. Každé mesto  má svoje čaro, a ak by ste si chceli prečítať a zistiť  či vám bude vyhovovať atmosféra mesta, do ktorého sa vyberiete na vysokú školu, prečítajte si niektoré z našich článkov (Ne)výhody a možnosti štúdia v slovenských mestách“, Príjemné miesta na učenie v Nitre či „Ako sa býva v Bratislave na internátoch; časť III“.

Tiež nie je na zahodenie poznať rozdiel medzi druhmi vysokých škôl a správne sa rozhodnúť medzi súkromnou či verejnou vysokou školou, viac o rozdieloch v typoch vysokých škôl sa dozviete v článku Verejná vs. súkromná vysoká škola“.

 Samozrejme výber nie je nikdy čiernobiely a vy sa kľudne môžete rozhliadať po širších možnostiach a  Na vysokú školu môžete ísť aj do zahraničia.

Výberu vysokej školy s odborom štúdia sa medze nekladú!